Kringloop tips Kringloopwinkels

Kringlopen met… Jessica van Thriftedandfair

In ‘Kringlopen met…’ ga ik iedere week met een andere kringloper in gesprek. Waarom shoppen ze tweedehands, wat is hun grootste verandering in de kledingkast en wat is hun allerbeste kringlooptip is? Deze week is het de beurt aan Jessica van het Instagram-account @thriftedandfair.

Jessica deelt op haar Instagram prachtige foto’s, is een slow fashion styling fan, probeert bewust te kopen en woont sinds kort in Duitsland. Maar hoe is haar liefde voor tweedehands en vintage kleding ontstaan?

Hoe is jouw liefde voor slow fashion/tweedehands shoppen ontstaan?
Het is er met de paplepel ingegoten! Als kind hadden we het niet zo breed thuis, dus ik was gewend aan afdankertjes en shoppen bij de kledingbeurs. Vond ik alleen maar leuk! Toen ik zelf kleedgeld kreeg ging ik vaak shoppen bij fast fashion merken, maar al snel realiseerde ik dat die nou niet bepaald goed zijn voor de aarde en voor de mensen die de kleren maken. Ik besloot een jaar alleen tweedehands te kopen. Dat was de start van mijn duurzame mode-reis. In het eerste jaar van mijn studie schreef ik een essay over H&M en hoe zij greenwashing gebruiken om duurzamer over te komen. Zo leerde ik leerde meer over de kledingindustrie en werd ik al snel bekend met fair fashion merken die het wél goed doen.

Wat is de grootste verandering in je kledingkast?
Ik had veel kleding van slechte kwaliteit. Ik kocht gewoon wat ik leuk vond en keek niet naar wat ik nodig had of hoe het bij elkaar zou staan. Nu ben ik heel bewust bezig met aankopen en denk ik er goed over na. Dragen de materialen fijn op de huid? Zal het mooi blijven na vaak wassen? Past het bij de kledingstukken die ik al heb? Vind ik dit na een jaar nog leuk? Ook probeer ik items eerst tweedehands te vinden. Zo niet, dan ga ik op zoek naar een duurzaam alternatief.

Wat hoop je nog te bereiken op het gebied van duurzame kleding/tweedehands kleding?
Ik ben op het moment bezig met het bouwen van een sterke fundatie voor mijn kledingkast. Een kleine collectie van hoge kwaliteit basics, waar ik makkelijk mee kan mixen en matchen. Vaak kosten die aan het begin meer, maar uiteindelijk heb je daar meer profijt van. Daarna wil ik strategisch items aanschaffen die mijn persoonlijke stijl uiten. Zo probeer ik op een slow en duurzame manier mijn droom garderobe te creëren.

Wat is jouw kringlooptip voor anderen?
Kringloopwinkels kunnen overweldigend zijn. Daarom kan het helpen om, voordat je gaat, een Pinterest-board te maken met inspiratiefoto’s. Zo kan je filteren op: kleur, materiaal, fit, etc. Dat maakt het een leuke zoektocht! Wees ook niet bang om iets nieuws of out of your comfort zone te proberen. Bij de kringloop kan je iets voor een lage prijs uitproberen. En wie weet, misschien is het je nieuwe favoriete kledingstuk!

Wil je Jessica graag volgen? Check dan haar Instagram-account voor prachtige slow fashion inspiratie!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *